• Clublied / Logo

   

   Het logo van Willem II

  Hoewel Willem II in 1896 werd opgericht, beschikt de club pas sinds 1928 over een logo. Arnaud van der Ven ontwierp de eerste voorloper van wat nu een logo zou zijn genoemd. In die tijd sprak men nog van een clubinsigne. Het was uitgevoerd in de vorm van een draagspeld in de kleuren rood, wit en blauw. In het logo waren verwerkt het jaar van de oprichting, de letter W, het Romeinse cijfer II en het woord ‘voetbal’. 

  In 1952 werd het logo gewijzigd. Gerrit Villevoye, destijds secretaris van de vereniging, was de ontwerper. Er waren ten opzichte van het eerste insigne nogal wat veranderingen. Het woord ‘voetbal’ verdween, het kroontje in de kleur oranje werd opgenomen, er kwam een afbeelding van een voetbal in het ontwerp, het jaartal 1896 werd geprojecteerd naast de voetbal. 

  Het bekende ronde logo dateert uit 1983 en werd ontworpen door Harrie Villevoye, de zoon van oud-secretaris Gerrit Villevoye. Hij maakte een ontwerp dat een combinatie is tussen het oude (traditie) en het nieuwe (toekomst). Het meest opvallend is de ronde vorm, die beter te gebruiken was voor marketingdoeleinden. De naam ‘Willem II’ nu volledig opgenomen en ook wordt de naam van de gemeente ‘Tilburg’ vermeld. De oude bal is gehandhaafd, maar is nu evenals de rand van het logo, uitgevoerd in goud. Verder is de vorm van het logo uit 1952 in het nieuwe verwerkt. 

  In 1995 kreeg dit ronde logo een update met heldere kleuren in goud, rood en blauw.

  Om het koninklijk karakter te benadrukken en het logo een meer chique uitstraling te geven, werden in 2007 de kleuren enigszins aangepast. Het ronde logo met de dieprode en donkerblauwe kleurstelling deed dienst tot het jubileumjaar 2021.

  Ter gelegenheid van het 125 jaar bestaan, werd gebruik gemaakt van een speciaal logo. Dit jubileumlogo was geïnspireerd op een van de historische clubemblemen en voorzien van de tekst “125 jaar”. Gedurende het jubileumseizoen 2021-2022 werden alle kleding en publicaties van dit logo voorzien.

  Per 1 juli 2022 is Willem II te herkennen aan een nieuw embleem. Bij de realisatie van het zesde logo in de clubhistorie is rekening gehouden met eerdere logo’s en de jarenlange wens om terug te keren naar de basis van het logo dat van 1952 tot 1983 gebruikt werd.

  Willem II is Tilburg, Willem II is rood-wit-blauw en Willem II draagt de naam van koning Willem de tweede. Vanwege die vanzelfsprekendheid en omdat de kracht van een beeldmerk in de eenvoud zit, is het logo voortaan rustiger en toch zeer herkenbaar. Door tekstueel enkel 1896 in het logo te laten, worden het oprichtingsjaar en de prachtige clubhistorie geëerd.

  Ook in de details zijn veranderingen waarneembaar. De schreven aan de uiteinden van de W en II zijn niet langer rond, maar klassiek - en diezelfde typografie is toegepast bij 1896. Ook de banen van de voetbal onderin zijn hoekiger. De kroon is wit, waardoor het logo voortaan uit vier kleuren bestaat.

   

  Clublied Willem II                 

  Hup Willem II stoere kerels,

  Trots van het voetballand.

  Denk aan je roem en glorie

  Denk aan de vriendschapsband

  't Rood-wit en blauw onzer vad'ren

  Kleurt Willem II zo goed.

  Het geeft te allen tijde

  Spelers leeuwenmoed.

   

  Willem II, Willem II

  met je beroemde kleuren.

  Stoere bend, welbekend.

  Jij staat voor ied're bal.

  't Hoofd steeds koel,

  voor het doel

  Dan kan je niets gebeuren,

  Leev' hoezee,

  voor Willem II

  Horen wij overal

   

   

  https://www.youtube.com/watch?v=6JRaiBkRLCU