• Statiegeld op blik

    Vanaf april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen. De overheid heeft hiervoor het minimale statiegeldbedrag vastgesteld op € 0,15. Het doel is om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige nuttige toepassing. Wist je dat er nu jaarlijks zo’n 150 miljoen blikjes in het milieu belanden? Alle statiegeldblikjes zijn te herkennen aan het statiegeldlogo. De statiegeldverplichting betreft blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap).
    Het statiegeld wordt overgemaakt aan onze vereniging net als bij de plastic flessen. Blikjes en flesjes mogen bij elkaar worden ingezameld. Let op: de blikjes dienen voorzien te zijn van het statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code. Bovendien moeten de barcode en de vorm intact zijn. Bij gedeukte blikjes is er een risico dat de RVM het blikje niet herkent.

    Helpen jullie ook mee om alle blikje en plastic flesjes te recyclen? De opbrengst komt ten goede aan onze vereniging – bedankt voor jullie medewerking !