• KNVB Corona update 26 januari 2022

   

  KNVB Corona update 26 januari 2022

  Wat gaat er vanaf 26 januari, veranderen binnen het voetbal?

  Eindelijk mogen we weer! Na twee afgebroken seizoenen kan de competitie weer worden hervat. De competitie is wat ons toch allemaal (1,2 miljoen voetballers maar ook alle vrijwilligers en bezoekers) onderling verbindt. Iedereen mag weer overdag en 's avonds binnen en buiten sporten, zonder tijdslimiet.
  De volgende regels gelden:

  • Er mogen weer competitiewedstrijden worden gespeeld
  • Publiek is weer toegestaan bij trainingen en wedstrijden tot maximaal 22.00 uur
  • Sportkantines mogen weer open, tot maximaal 22.00 uur
  • Kleedkamers, toiletten en douches zijn open
  • Er is geen beperking meer in de groepsgrootte bij het seniorenvoetbal.
  • Houd je aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

  Vervolg competitie
  Twee seizoenen lang hebben we de competitie niet uitgespeeld en geen promotie/degradatie op basis van een volledig seizoen kunnen toepassen. Het doel voor de KNVB is om dit seizoen wel een eindrangschikking en een promotie/degradatie toe te kunnen passen op basis van sportieve prestaties. Echter het voetbal heeft in de categorie A langere tijd stilgelegen, hierdoor zijn reguliere speeldagen uit de 1ste competitiehelft komen te vervallen. Daarnaast zijn er nog veel teams die nog wedstrijden moeten inhalen uit de 1ste competitiehelft. Er zijn ook nog veel onzekerheden ten aanzien van corona en mogelijke maatregelen die hiermee gepaard gaan. Om voldoende ruimte te hebben om de competities goed uit te spelen en met de mogelijke onzekerheden om te gaan, zien we ons genoodzaakt om de competities in de verschillende categorieën aan te passen. Hieronder vind je een overzicht wat dit voor de verschillende categorieën betekent.

  Bekervoetbal veld- en zaalvoetbal
  Voor alle categorieën komt het bekervoetbal te vervallen, behalve de landelijke beker zaalvoetbal mannen en vrouwen. De wedstrijden in de beker geven een te grote druk op de speeldagen die nog nodig zijn om de competities op een goede wijze uit te spelen.
  Competitie veld- en zaalvoetbal
  Categorie A senioren mannen en vrouwen veldvoetbal (m.u.v. Pure Energie Eredivisie en beloften vrouwen en onder 23 mannen)
  De KNVB neemt over de wijze waarop deze competities zullen worden uitgespeeld op vrijdag 28 januari een definitief besluit. Vanwege het feit, dat wij ons grote zorgen maken of deze competities met volledige nacompetitie nog afgewerkt kunnen gaan worden, worden op dit moment de scenario’s nader bekeken. Ons uitgangspunt is dat we een grote mate van zekerheid moeten hebben om dit seizoen promotie en degradatie door te voeren. Een 3e seizoen zonder eindrangschikking vinden wij onaanvaardbaar.
  In ieder geval zullen vanaf het weekend 5/6 februari de eerste inhaalwedstrijden worden vastgesteld.

  Categorie A jeugd veldvoetbal
  Doelstelling voor deze competities is om op korte termijn tot afronding van de najaarscompetitie te komen. Voor komend weekend, 29 en 30 januari, zijn de eerste inhaalwedstrijden al ingepland en de wijze van afronden van de najaarscompetitie kan per competitie verschillen. Gezien de grote verschillen in aantal wedstrijden tussen de verschillende teams, zal de komende weken duidelijk worden, wanneer we concreet verwachten deze competities af te kunnen ronden.
  Op basis hiervan kan dan worden bepaald hoe de voorjaarscompetitie kan worden vormgegeven. Naar verwachting zullen we medio februari (na het weekend van 12 februari) met nadere informatie komen over de opzet van de voorjaarscompetitie en de daaraan gekoppelde speeldagenkalender.

  Categorie B veldvoetbal
  Alle categorieën in het veldvoetbal (senioren, junioren en pupillen) gaan aankomend weekend 29/30 januari starten met het reguliere programma. De speeldagenkalender blijft voor deze categorie ongewijzigd.
  De wedstrijden die bij de pupillen eerder gespeeld hadden moeten worden in de 3de fase komen te vervallen. Inhaalwedstrijden voor de junioren en de senioren worden zoveel mogelijk gepland in inhaal weekenden om zoveel mogelijk de competities uit te spelen.

  Uitstel wedstrijden door corona
  Voor de wedstrijden van komend weekend gelden de voorwaarden die staan op: Wat te doen bij afgelastingen door corona? | KNVB.

  Publiek bij wedstrijden
  Het publiek is weer welkom bij de wedstrijden en trainingen. Daar geldt dat het publiek 1,5 meter afstand moet houden en bij het verplaatsen in de kantine een mondkapje op hebben.

  Sportkantines
  Voor en na de wedstrijden is het weer mogelijk om elkaar te ontmoeten en een drankje te drinken in de kantine. Hiervoor gelden wel weer de inmiddels bekende regels:

  • 1,5 meter afstand
  • Kantines moeten uiterlijk om 22.00 uur sluiten
  • Iedereen vanaf 18 jaar dient een coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs te laten zien
  • Een vaste zitplaats is verplicht
  • Bij het verplaatsen in de kantine is een mondkapje verplicht
  • Kantinemedewerkers dienen ook een mondkapje te dragen

  Coronatoegangsbewijs
  Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor sporters en publiek van 18 jaar en ouder in de kleedkamers, toiletten en de kantine.
  Er is een uitzondering voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn, op het veld of in de sporthal, en voor vrijwilligers. Zij hoeven geen CTB te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, alle vrijwilligers.

  Mondkapjes
  Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op binnen faciliteiten zoals kleedkamers en de kantine.
   
  Bezoek de website van NOC*NSF: FAQ: veel gestelde vragen over coronavirus en sport - NOCNSF