• Willem II maakt werk van trainersbegeleiding

  PRIMEUR!

  Willem II maakt werk van trainersbegeleiding

  Onze vereniging is als eerste sportvereniging in de gemeente Tilburg gestart met trainersbegeleiders. Deze vrijwilligers helpen de coaches met een veilig en plezierig sportklimaat. 

  In Tilburg zetten we fairplay en sportplezier op het sportveld voorop. Ongewenst gedrag willen we voorkomen. Het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg helpt verenigingen hierbij met het programma Sportplezier.

  Sportpedagogen van het Sportbedrijf hebben bij Willem II amateurs vijf vrijwilligers opgeleid tot trainersbegeleiders. Dit zijn zowel ouders als trainers. Hun rol is om de trainers op het veld te ondersteunen op pedagogisch vlak: "Wat gaat er al goed en kan nog beter?", waardoor iedereen met plezier meedoet.

  Meer verenigingen

  Wethouder Rolph Dols (Sport) overhandigde donderdag 18 november een bordje aan het bestuur van Willem II amateurs. Zodat iedereen kan zien dat zij werken met trainersbegeleiders. “Willem II amateurs is de eerste Tilburgse vereniging die is gestart met deze trainersbegeleiding. Als er nog meer verenigingen en clubs gebruik gaan maken van deze methode, creëren we samen een veilig en plezierig sportklimaat.”

  Sportplezier Tilburg

  Sportpedagogen van het Sportbedrijf begeleiden elke vereniging die wil gaan werken met trainersbegeleiding. Daarnaast biedt Sportplezier Tilburg scholingen voor bestuurders, trainers en supporters en concrete stappenplannen voor verenigingen. Ook verzorgt het inspiratiesessies. Er kan gezorgd worden voor inzet van studenten voor pedagogische ondersteuning. En bovenal wordt kennis gedeeld met het verenigingsnetwerk Sportplezier Tilburg. Meer info via www.sportintilburg.nl/sportplezier

  Hoe ging dat bij WII?

  Bij Willem II zijn we aan de slag gegaan met 5 enthousiaste mensen. De sportpedagogen hebben hen opgeleid tot trainerbegeleider. Zowel in theorie als in praktijk.

  In de praktijk zag je meteen dat trainers blij zijn met de aandacht en de begeleiding die ze krijgen alhoewel iets nieuws toch ook wel even wennen is.

  Enkele uitspraken van trainerbegeleiders: “Door de opleiding ben ik ook weer bewuster naar mijn eigen houding gaan kijken.” “Mooi om van en met elkaars ervaringen te leren en dit door te mogen geven.”

  Enkele ervaringen van trainers: “Wie weet wat ik hier nog van kan leren. Na al die jaren trainen, zit ik best vast geroest in mijn eigen manier van doen.” Na een observatie van een trainer kregen we meteen de vraag: “En? Heb je nog tips voor me?”  “Fijn dat de vereniging dit voor ons doet, want ik ben ook maar gewoon een ouder die zijn best doet en dit maakt het voor mij makkelijker.”

  De TC van Willem II is erg blij met deze ontwikkeling in  de vereniging. Zij hebben voor dit traject gekozen omdat zij het belang zien van investeren in hun trainers en daarmee in het begeleiden van de jeugdleden.

  Het werken met trainerbegeleiders blijven zij doorzetten. De begeleiding van de sportpedagogen loopt door, zodat trainerbegeleiding een structureel onderdeel wordt van het beleid.