• Voorbeschouwing

  Column Jan Dirk van der Zee (KNVB)

  Kent u dat gevoel? Als iets te mooi lijkt om waar te zijn en je voortdurend de neiging hebt om over je schouder te kijken?

  Zo vlak voor de aanvang van het nieuwe voetbalseizoen kan ik niet ontkennen dat ik een paar keer heb gedacht: het zal toch niet gebeuren dat het alsnog wordt afgeblazen. Want na 17 maanden zonder normale voetbalcompetitie is het bijna niet te bevatten, dat het vanaf aanstaande zaterdag gewoon weer mag: normaal trainen, bestuursvergaderingen organiseren, een biertje in de kantine en met vrienden een wedstrijd voetballen. Iets wat voor corona zo vanzelfsprekend was.

  Na 17 maanden zonder normale voetbalcompetitie is het bijna niet te bevatten, dat het vanaf zaterdag gewoon weer mag

  Anders dan toen is alleen de anderhalve meter afstand. Die coronabasismaatregel blijft van kracht voor het gebruik van kleedkamers, kantines en het publiek langs de lijn. Pas op 20 september wordt bekend gemaakt wat daarmee gebeurt. Blijven de besmettingscijfers laag, dan bestaat er een kans dat het demissionair kabinet besluit dat Nederland terug mag naar normaal. Ook verschaft het dan meer duidelijkheid over de regels rond het toegangsbewijs. Nu hoef je bij het betreden van een sportaccommodatie geen test- of vaccinatiebewijs te tonen.

  Wie dan leeft, wie dan zorgt.

  Genieten

  Eerst maar eens genieten van de start van een lang en mooi voetbalseizoen. Bij de KNVB zijn we daar optimistisch over. Los van het feit dat het amateurvoetbal nooit een besmettingshaard is geweest, is het overgrote deel van de bevolking inmiddels gevaccineerd en/of heeft antistoffen aangemaakt.

  Met die wetenschap hebben 62.388 teams zich ingeschreven voor deze competitiestart. Op 1,3 procent na evenveel als in het seizoen 2019/'20. Een groter compliment kunnen de clubs in het amateurvoetbal niet krijgen. Die hebben er werkelijk alles aan gedaan om de leden tijdens de lockdowns bij het verenigingsleven te blijven betrekken, voetbalplezier overwint het virus.

  We gaan er een mooi seizoen van maken.

  Heel veel plezier iedereen!

  KNVB site:  https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/column-jan-dirk-van-der-zee/64439/column-jan-dirk-van-der-zee-voorbeschouwing