• Ouders op afstand en geen scheids, zo wordt voetbal weer leuk

  De voetbalbond KNVB begint vandaag bij de jongste spelertjes in Limburg met een competitievorm waarin de scheidsrechter is afgeschaft en de ouders van de spelertjes op grotere afstand van het veld worden gezet. 

  De ouders krijgen de nadrukkelijke instructie mee dat zij de eigen beslissingen van de kinderen moeten accepteren. Zij mogen niet sturen en moeten voor een positieve sfeer zorgen.

  De bedoeling is dat de duizenden kinderen in twee klassen bij de F-pupillen (7 en 8 jaar) ??het vrije voetbalspel weer terugkrijgen??, zoals de bond het uitdrukt. In de zogenoemde Fair Play Competitie moeten ook de coaches terughoudend zijn met het geven van aanwijzingen. Hun rol is vooral het geven van complimenten en het troosten en motiveren van de kinderen.

  Wangedrag

  "Fair Play wordt volgens de KNVB vooral ingevoerd omdat kinderen hun plezier in het spel dreigden te verliezen door de bemoeienis van fanatieke ouders langs de lijn. Die zorgden ervoor dat zelfs bij de pupillen wedstrijden moeten worden gestaakt, al houdt de bond niet bij hoe vaak dat precies gebeurt."   

  In het nieuwe concept staan de vaders en moeders niet langer pal naast het veld, maar op tenminste 20 meter afstand. Om dat te bereiken is het veld kleiner gemaakt dan bij een gewone F-wedstrijd; ouders staan verder van de boarding af. 

  Bij SV Budel speelt vanmorgen de F6 op de nieuwe manier. Een ouder langs de kant vindt het een verbetering "Je ziet dat de kinderen zelf hun gang gaan." De spelertjes zelf moeten nog even wennen. "Soms is het vervelend, dan is er een erge overtreding en dan is er niemand om wat van te zeggen", zegt een van hen.